Przez 3 lata walczyłam z bulimią. Nie było łatwo. Ale udało się. Nie wymiotuję od 2 lat. Przytyłam jednak 20 kg. 3 tygodnie temu rozpoczęłam dietę 1500 kalorii. Z początku czułam się wspaniale, mimo iż nie chudłam. Czułam się mimo to lżejsza i miałam lepszy humor. Ostatnio zaczęły się napady objadania się... I tu wszystko co piękne legło w gruzach...
Zaczęły się wyrzuty sumienia, mdłości i takie dziwne znane mi poczucie przejedzenia, przepełnienia i chęci zwrócenia. Wymiotowałam jednak tylko 1 raz od tego czasu. Teraz objadanie się trwa już nie pół godziny, lecz cały dzień ( z przerwami naturalnie). Jednak po prostu nie chce mi się wymiotować I nie robię tego
Potrzebuję pomocy, bo nie chcę się opychać. Ale nie potrafię przestać.
Pomocy
Wiek: 24 Dołączyła: 28 Gru 2009 Posty: 156 Skąd: prawie z gór Nr Użytkownika: 635
Wysłany: 2010-02-27, 00:54
Luśka Slow ma rację, ja tez cierię na ED od 7 lat i od paru od 6 3 miesięcy leczę się i jakos powoli mi idzie, narazie czuje się świetnie ale powiem CI że ja tez wczesniej zaczęłam z dietą ok 1200 kl, jadłam zdrowo dużo warzyw, czułam się naprawde świetnie ( 4 posiłki dziennie) od czasu do czsu czekolada i tak wytrzymałam 2 do 3 tygodni a potem jakaś siła coś mnie tak strasznie ciągło do objadania sie i musiałam jeść i jeść chociaż nie byłam głodna i do sklepu (mam kawałek drogi) a mimo to jak w jakimś rauszu po narkotyk wybrałam się po zakupy, wydaje mi się że to właśnie przez to że za wczesnie z dietą zaczęłam albo mój organizm po prostu potrzebował jakiś produktów ( no więcej węglowodanów, co ograniczałam ) i dlatego się zbuntował albo może po prostu miałam taka ogromną ochotę objeść się i poczuć się syta ale to było coś czego nie potrafię opisać, jak jakaś siła której nie mogłam w żaden sposób powstrzymać, to co opisujesz momentami przypomina mój przypadek, jeżeli nie wymiotujesz już tylko masz niepohamowane napady obżarstwa to moga to być objawy builmii atypowej, u mnie w każdym razie stwierdzono to ( ale ja nie jestem lekarzem )
Dołączyła: 21 Lut 2010 Posty: 91 Skąd: warszawa Nr Użytkownika: 660
Wysłany: 2010-02-27, 09:12
Nie wiem, czy dobrze robię to pisząc, ale niech tam, najwyżej mnie zlinczujecie:/ Oczywiście, najlepiej byłoby w ogóle nie ulegać napadom. Jeśli jest to jednak zbyt trune, można znależć jakieś miękkie rozwiązanie.
Edit Empty
Ostrzegam to nie jest forum pro-ana by takie rady
podsuwać innym użytkownikom.
To nie jest zdrowe co proponujesz.
Swojemu dziecku byś to zaproponowała?
Ostatnio zmieniony przez 2010-02-27, 11:01, w całości zmieniany 1 raz
piszę tu, wszak nie chcę linczu, za tworzenie nowego wątku na owy temat.
zupełnie nie potrafię jeść.
nie rozpisuje się jak wygląda moja "dniówka", bo jest to jeden absurdalny misz-masz.
jeno rzeknę, iż spożywam posiłki do godz. 16h00.
nie jadam również mięsa.
dodam, że moja perystaltyka pozostawia wiele do życzenia.
ktoś zaproponuje z d r o w ą dietę ?
oczywiście ktoś, zaleczony, tudzież zdrowy.
z góry dzięki za odpowiedzi - na które liczę.
3majcie się.
Dołączył: 23 Lut 2010 Posty: 39 Skąd: Zachód Nr Użytkownika: 661
Wysłany: 2010-03-13, 20:43
fosfofruktokinaza napisał/a:
ktoś zaproponuje z d r o w ą dietę ?
Zdrową dietę ?
Ciężko określić pojęcie zdrowia dieta ponieważ każdy inaczej to traktuje. Pod pojęciem ogólnym zdrowia dieta, to taka forma żywienia, która dostarcza wszystkie niezbędne składniki odżywcze potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Żadnego mięsa nie jadasz ? ryb również ? jeśli chcesz utrzymywać wagę, dostarczać białka pełnowartościowego, które zawiera kompleks aminokwasów egzogennych spożywaj np drób, zawiera mniej tłuszczu niż inne mięsa, a dostarcza owego biała, witaminy z grupy B, szczególnie B1 i B12, które jest w mięsie.
Staraj się dostarczać węglowodanów złożonych, a nie prostych (owoce, białe pieczywo, ryż biały etc) a raczej ciemne pieczywo, grube kasze, ryż brązowy. Dają sytość, a przy tym nie tyje się tak jak przy prostych.
O tym można pisać referaty dotyczące jak jeść zdrowo, co jeść. Bo teoretycznie powinno się jeść wszystko, tłuszcze (doskonałe źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E i K)
Lepiej by się odpowiadało jakbyś zadała konkretne pytania, co dokładnie być chciała wiedzieć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum